Χάρτης Διαδρομής

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος διαδρομής : 5,7 χλμ

Υψομετρική διαφορά : 50 μ 

Βαθμός δυσκολίας : δύσκολο (τα τελευταία 200 μ είναι αρκετά επικίνδυνα λόγω έντονου ανάγλυφου)

Σήμανση :  Ε4 (ρόμβος μαύρο κίτρινο πλαίσιο), κόκκινο τετράγωνο

Διάρκεια : 2 ώρες

Βλάστηση : Fritilaria spp, Crataegus spp.(κράταιγος), Acer spp. (σφενδάνι), Juniperus oxycedrus (κέδρος),  Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη)

Προτεινόμενη περίοδος : Απρίλιος – Οκτώβριος

 

Περιγραφή Διαδρομής

Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση Αργοστύλια, στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, όπου διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Στην περιοχή βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγίου Κοσμά (Δροσοχωρίου), όπου είναι και το σημείο εκκίνησης της διαδρομής.

 

Κινούμαστε στο δασικό δρόμο με ΒΔ κατεύθυνση  ακολουθώντας τη σήμανση του Ε4 και μετά από 50 λεπτά διαδρομής φτάνουμε στη θέση “Κέδρο”, σε χαρακτηριστική διασταύρωση του δασικού δρόμου Βάργιανη – Αργοστύλια με το δρόμο προς τον οικισμό Δροσοχώρι.

 

 

Από εκεί ξεκινάει ανηφορικό μονοπάτι στην πλαγιά με ΒΑ κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το τοπίο εναλλάσσεται ανάμεσα από διάκενα ελατόδασους με ομαλές κλίσεις και πυκνό δάσος ελάτης σε βραχώδες έδαφος.

 

 

Κινούμαστε γενικά με Β κατεύθυνση για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φτάσουμε σε διάσελο με υψόμετρο 1.400 μ η θέα είναι εκπληκτική με τα Βαρδούσια, την Γκιώνα και την Οίτη σε πρώτο πλάνο.

 

Το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό με Δ - ΒΔ κατεύθυνση πλέον, ενώ σε αυτό το τμήμα της διαδρομής υπάρχει και σήμανση (κόκκινο τετράγωνο). Μετά από 10 λεπτά βρίσκουμε το πρώτο σχοινί το οποίο θα βοηθήσει στη κατάβαση βράχου, κινούμαστε πολύ προσεκτικά με την βοήθεια σχοινιών που υπάρχουν στο υπόλοιπο της πολύ απότομα κατηφορικής διαδρομής. Στα τελευταία 100 μέτρα το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό με ισχυρή κλίση μέχρι να φτάσουμε στην εντυπωσιακή είσοδο της Νεραϊδοσπηλιάς στα κάθετα βράχια.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com