Χάρτης Διαδρομής

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος διαδρομής : 4,5 χλμ (εκκίνηση από Αγ. Ιωάννη), 6,5χλμ (από Τιθορέα θέση Πλατανάκος)

Υψομετρική διαφορά :  700 μ.

Βαθμός δυσκολίας : δύσκολο

Σήμανση: κόκκινο τετράγωνο – άσπρο πλαίσιο, μετά από τη θέση Διπόταμα μπλέ- άσπρος κύκλος

Διάρκεια : 3 ώρες και 30 λεπτά

Βλάστηση : Quercus coccifera (πουρνάρι), Quercus ilex (αριά), Phyllirea media (φυλλίκι), Fraxinus ornus (φράξος), Ostrya carpinifolia (οστρυά), Taxus baccata (ίταμος), Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη)

Προτεινόμενη περίοδος : Απρίλιος – Οκτώβριος

 

Περιγραφή Διαδρομής

Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορεά (Βελίτσα), όπου ακολουθούμε το σηματοδοτημένο (κόκκινο τετράγωνο, άσπρο πλαίσιο) μονοπάτι που οδηγεί στις κορυφές του Παρνασσού.

 

 

Μετά από 1 ώρα, περνώντας από το ρέμα Καχάλα, φτάνουμε στο ξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη.

 

 

Ακολουθώντας τη σήμανση κινούμαστε παράλληλα με αγωγό νερού μέσα σε δάσος ελάτης, μετά από μισή ώρα περίπου φτάνουμε στη θέση Διπόταμα (ένωση δύο ρεμάτων). Από αυτό το σημείο το μονοπάτι γίνεται πολύ ανηφορικό και η σήμανση του μονοπατιού είναι μπλε-άσπρος κύκλος.

 

Σε διάφορα σημεία, κατά μήκος της διαδρομής, υπάρχουν σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία βοηθούν στην ανάβαση δυσπρόσιτων σημείων. Από τα ξέφωτα που συναντάμε ανεβαίνοντας, η θέα είναι εκπληκτική, κινούμαστε παράλληλα με το ρέμα Τρύπης κάτω από την κορυφή Καλόγηρος (2.327 μ.), μετά από 2 ώρες συναντάμε σιδερένια σκάλα, την οποία ανεβαίνουμε με πολύ προσοχή.

 

Συνεχίζουμε το μονοπάτι, με ήπιες κλίσεις πλέον, ενώ σε δύο σημεία υπάρχουν συρματόσχοινα για πιο ασφαλή διέλευση, για περίπου 50 λεπτά ώσπου φτάνουμε στην πηγή Τρούπα ή Τρύπη όπου το νερό εκτοξεύεται μέσα από το βράχο.

 

Προσπερνώντας την εντυπωσιακή πηγή, συνεχίζουμε όπου μετά από λίγο ξεπροβάλλει ο εντυπωσιακός καταρράκτης ύψους 80 μ. κάτω από τις κορυφές Καλόγηρο (2.327 μ.) και Λιάκουρα (2.457 μ.).   

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com