"1η Έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την επίβλεψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων (Α' Φάση) και των υποστηρικτικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού"

Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντικός έλεγχος στο Χ.Κ.Π. από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο πλαίσιο της εκτέλεσης των νέων έργων και της παρακολούθησης εφαρμογής των προβλέψεων της Μ.Π.Ε για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων (Ά Φάση) και των υποστηρικτικών υποδομών.

Στον επίβλεψη συμμετείχαν:

  • από την πλευρά της Επιτροπής Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ο Τσαπρούνης Νίκος, Μηχανικός Περιβάλλοντος και η  Λαναρά Θεοδώρα, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
  • από την πλευρά της Κ/Ξ Μεσόγειος – Νουλίκας, ο κ. Ιάσωνας Τσιλεογεώργης Μηχανικός Περιβάλλοντος
  • από την πλευρά της ΕΤΑΔ Α.Ε., ο κ. Αντώνης Τουρκοχωτίτης, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Αρχικά έγινε ενημέρωση  στη θέση «Κελάρια 1750» στο χώρο που προβλέπεται να στηθεί η αφετηρία του νέου αναβατήρα που θα αντικαταστήσει τον αναβατήρα Αφροδίτη. Στη θέση αυτή είχαν πραγματοποιηθεί οι εκσκαφές στο πλαίσιο των προβλέψεων της μελέτης. Το στήσιμο του νέου αναβατήρα και η απομάκρυνση του παλαιού, θα εκτελεστούν το καλοκαίρι του 2014.

 

Στη συνέχεια έγινε μακροσκοπικός έλεγχος στον κεντρικό χώρο στάθμευσης του ΧΚΠ όπου είναι εγκατεστημένο το εργοτάξιο με τα υλικά του κατασκευαστή.

 

Ακολούθως, έγινε επιτόπια ενημέρωση για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Στη θέση αυτή υπήρχε εξέλιξη εργασιών κατασκευής του τερματικού σταθμού του αναβατήρα Βάκχου ενώ είχε ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας σε τάφρο επί του εδάφους, με την τάφρο να έχει επανεπιχωθεί. Επίσης, είχε ολοκληρωθεί μέρος των σκυροδετήσεων του τερματικού σταθμού του αναβατήρα και είχαν  μεταφερθεί τα μεταλλικά εξαρτήματα του σταθμού όπου, στη φάση της συναρμολόγησης, θα ανυψωθούν επί της βάσης του τερματικού σταθμού.

 

Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία είχαν μεταφερθεί επίσης και τα μεταλλικά εξαρτήματα του μικρού αναβατήρα αρχαρίων (baby lift) και είχαν αρχίσει οι χωματουργικές εργασίες στο υφιστάμενο πλατώ παρά τον Προφήτη Ηλία. Επιτόπου, πραγματοποιήθηκε περιγραφή του σταδίου των εργασιών, ενώ έγινε λήψη φωτογραφιών στο σύνολο των υπό κατασκευή υποδομών.

 

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο μετέβη στην κορυφή του αναβατήρα «Δία». Παρουσιάστηκαν οι εργασίες και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ελέγχθηκε το σύννομο του στησίματος του εργοταξίου και έγινε λήψη φωτογραφιών των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου. Στο θέση αυτή, οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% καθώς είχαν στηθεί οι νέοι πυλώνες και είχαν κατασκευαστεί και οι σταθμοί αφετηρίας και τερματισμού. Κατά την αυτοψία, βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες σύνδεσης των καλωδίων ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας των πυλώνων.

 

Από το τριγωνομετρικό σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στην κορυφή του αναβατήρα Δία, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος των εργασιών στην περιοχή της Σαχάρας όπου βρισκόταν σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του νέου συρόμενου αναβατήρα. Δόθηκαν πληροφορίες για το ιστορικό του έργου και το στάδιο στο οποίο είχε μείνει τα προηγούμενα χρόνια. Σε ότι αφορά το στάδιο κατασκευής, είχαν ανυψωθεί και οι 7 πυλώνες καθώς και οι πυλώνες αφετηρίας και τερματισμού, ενώ απέμενε η ανύψωση των συρματόσκοινων, οι ηλεκτρικές συνδέσεις και οι συνδέσεις επικοινωνίας. Το υπόγειο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας από τη θέση «Φτερόλακκα» προς την αφετηρία του συρόμενου αναβατήρα είχε ήδη τοποθετηθεί και η τάφρος είχε επανεπιχωθεί.

 

Κατόπιν, το κλιμάκιο μετέβη στα Κελάρια 1750, στα γραφεία της Κ/Ξ Μεσόγειος - Νουλίκας. Ακολούθησε συζήτηση για τα έργα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πορεία εφαρμογής του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΧΚΠ.

 

Για την Επιτροπή Παρακολούθησης Χ.Κ.Π

 

Τσιτσώνη Θέκλα, Πρόεδρος

 

Τσαπρούνης Νικόλαος, μέλος

 

Λαναρά Θεοδώρα, μέλος

 

Tuesday, December 3, 2013 12:00:00 AM Categories: Νέα - Ανακοινώσεις

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com