Χάρτης Διαδρομής

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος μονοπατιού : 800m

Υψόμετρα :  Αρχή 460m

Μέγιστο: 620m

Υψομετρική διαφορά: 615m

Σήμανση: Κόκκινα τετράγωνα σημάδια

Βλάστηση : Quercus pubescens (χνοώδης δρυς), Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι), Phyllirea latifolia (φιλίκι)

Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος

Χαρακτηριστικά : Φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής εντός των Προστατευόμενων Περιοχών ΖΕΠ και ΕΖΔ (NATURA 2000) και του «Αισθητικού Δάσους Τιθορέας»

Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος

 

Περιγραφή Διαδρομής

Το μονοπάτι που περιγράφεται είναι μέρος του μονοπατιού που οδηγεί στο Σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Αφετηρία του είναι η νότια πλευρά του οικισμού Τιθορέας (Βελίτσα) στα 460m υψόμετρο περίπου.

 

Το μονοπάτι γενικά έχει Ν-ΝΔ προσανατολισμό και περιστοιχίζεται από επιβλητικούς ασβεστολιθικούς – καρστικούς σχηματισμούς και διάσπαρτες μικρές σπηλιές.

 

Περπατάμε στην Ευμεσογειακή – Παραμεσογειακή Ζώνη Βλάστησης του Παρνασσού ανάμεσα σε είδη φυτών χαρακτηριστικά της γκαρίγκ βλάστησης (φρύγανα και αραιοί ή πυκνότεροι ασυνεχείς θαμνώνες).

 

Σε 600m περίπου φτάνουμε στο όριο της μακίας βλάστησης που χαρακτηρίζεται από πυκνότερους και μεγαλύτερους θαμνώνες, όπως Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι), Phyllirea latifolia (φιλίκι).

 

Ακολουθούμε το μονοπάτι για ακόμα 200m περίπου, μέχρι να φτάσουμε στο μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα στο ξέφωτο μιας συστάδας χνοωδών δρυών (Quercus pubescens).

 

Ανάλογα και με την εποχή επίσκεψης, στο μονοπάτι μας συντροφεύουν διαφορετικά ποώδη φυτά, αλλά και αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com